Selasa, 7 Mac 2017

KUIH BERAS PULUT@ SIRAT

Kuih beras pulot goreng:

500gram tepung beras

3 cawan santan pekat

300 gram gula merah@ gula kabung



Aturan:
Basuh beras,tos.
Kemudian goreng@ sangai sehingga kekuningan.
Mcm proses goreng beras untuk buat pekasam.
Dalam periuk didih kn santan+gula merah@ gula kabung.
(Pastikan gula hancur)
Tmbah secubit garam.


Nk manis lg tmbh 1 sb gula pasir.
( Ikut citarasa masing- masing)

Setelah beras kuning sejukkan sebentar blender dgn pengisar kering sehingga hancur.
Campur pada adunan santan dan dikacau sehingga pekat.
Tambah air jika adunan beras msih belom masak.
Kacau smpai masak dan pekat.
Boleh lah letakkan didalam loyang@ bekas tapaware@ dalam acuan kecil.

SILAKAN SHARE

Tiada ulasan:

Catat Ulasan